EP-valg: To valgforbund kæmper om mandat
Vi nærmer os valget til Europaparlamentet, så her har I vores sidste nye prognose baseret på offentligt tilgængelige meningsmålinger, kombineret med vores simulationsmodel (udviklet til folketingsvalget).
Kampen står lige nu mellem to valgforbund
Når man skal forstå prognoser for EP-valget er det vigtigt at forstå, at man først fordeler mandaterne efter valgforbund, og derefter efter parti. Der er fire valgforbund til dette valg
- Venstre, Konservative og Liberal Alliance (CIV)
- Socialdemokratiert og Socialistisk Folkeparti (AF)
- Radikale Venstre og Alternativet (BÅ)
- Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU (NØ)
Dansk Folkeparti står uden for valgforbund.
Hvis der var valg til Europaparlamentet i morgen, ville sandsynlighederne for mandater til hvert valgforbund være sådan her:
Med ret stor sandsynlighed er der derfor 5 mandater til valgforbund AF, 4 til valgforbund CIV og 2 til O. Valgforbundene BÅ og NØ får ét mandat hver og kæmper internt om det sidste.
For partierne er det lidt sværere at se hvor kampene er
De fleste vælgere identificerer sig mere med partierne end valgforbundene, så hvordan ser det ud for dem?
Nogle partier ser ud til at være ret langt fra at få mandater, mens nogen ligger meget på vippen. For rigtigt at forstå hvad der kan flytte på resultatet er vi nødt til at dykke ned i valgforbundene.
Er en stemme på A en stemme på Karsten Hønge?
Valgforbundet AF står til 5 mandater, sandsynligvist fordelt med 4 til A og 1 til F. Skulle de gå hen og få 6 til sammen, er der 62% sandsynlighed for at det ekstra mandat går til A og 37% chance for at det går til F. Skulle valgforbundet gå kun at få 4 mandater i alt er det A der må afgive det.
Så bare rolig – en stemme på A er altså kun en tredjedel stemme på Karsten Hønge. Men en stemme på Karsten Hønge kunne godt blive en stemme på A.
Valgforbund CIV i intern kappestrid
Det konservative mandat hænger i høj grad sammen med, hvordan det går internt i CIV. Hvis CIV ender med 4 mandater til sammen, er det en kamp mellem V (56%) og C (43%) om nummer 4.
Får de derimod 5 til sammen, er det mere sandsynligt (62%) at C tager det 5. mandat, end at V stryger alle 5 (43%). Men det er stadig ikke store forskelle.
Hvad sker der ellers?
I valgforbundet BÅ ser det ud til at B stryger hvad der kommer, ligegyldig om det er ét eller to mandater valgforbundet ender på.
I valgforbundet NØ ser det mere mudret ud: Ved to mandater får N og Ø ét hver, og ved ét mandat ser det ud til at være ret lige hvem der får det.
Vi følger løbende op på målingerne her på siden de sidste par dage inden valget, så hold øje!
Vi har opdateret vores prognose for EP-valget baseret på de meningsmålinger vi har tilgængelige. De er
- Megafon for TV2 og Politiken, 22. maj
- Epinion for DR, 21. maj
- Gallup for Berlingske, 15. maj
- Norstat for Altinget og Jyllandsposten, 10. maj
Tak for denne helt ligetil måde at gøre det valgtekniske anskueligt.
Lige præcis hvad jeg havde brug for i dag — udover selvfølgeligt også at blive helt opdateret på hvilke EP-grupper de forskellige partier er med i.
Kan I ikke lige også skrive hvad de forskellige farver betyder?
Orange oplagt = nul mandater
Men lys vs mørk lilla ..?
Velbekomme! Det står gonnok i billedteksten, men åbenbart ikke så klart :-). Orange er bare en pang-farve der viser 0 mandater. Mørkeblå er sandsynligheden for at det yderste mandat man får er Brexit-mandatet som skal vente på er briterne smutter før de kan indtage deres plads. Den mørkeblå er derfor en lille smule dårligere end den lyseblå.
Hvis du i øvrigt summerer alle de mørkeblå områder bliver de til 100%, hvilket angiver at der er 100% sandsynlighed for at et af partierne må æde Brexit-mandatet.
Jeg sværger — de billedtekster var der ikke da jeg læste artiklen… ;o)
Eller også havde jeg ikke fået pudset brillerne.
Tak for uddybning!